BIM levert de wereld van de infrastructuur belangrijke voordelen op. Zo werken projectpartners met BIM efficiënt samen, beschikken ze allemaal over de juiste informatie en vermindert werken met BIM risico’s en kosten. Dat vraagt natuurlijk wel om de juiste software, afgestemd op de infrastructuur.

Zo maakt BIM het verschil in de infrastructuur

De juiste BIM-software zorgt voor efficiëntie bij zowel het ontwerp en de communicatie, als de coördinatie en uitvoering. Met diverse 2D- en 3D-applicaties (en clouddiensten) creëert, bekijkt en bewerkt u uw tekeningen en documenten tijdens alle fasen van een project.

Neem virtueel bouwen: hiermee maakt u uw infraproject beter voorspelbaar en beheersbaar. Bovendien vermindert u risico’s aanzienlijk. Daarnaast geeft u uw project een positieve impuls met de ontwerpopties, in 3D of – in combinatie met een VR-bril – met Virtual Reality. Zo maakt BIM een groot verschil in de wereld van de infrastructuur.

BIM voor de infrastructuur: de belangrijkste voordelen op een rij

 • Projecten zijn beter voorspelbaar en risico’s verminderen
 • Verbeterde coördinatie en uitvoering
 • Verbeterde communicatie – ook naar niet technische belanghebbenden
 • As-build documentatie als basis voor onderhoudswerkzaamheden.

Video: engineering voor wegen en snelwegen
BIM zorgt voor Bij de engineering van wegen en snelwegen stapt u met BIM efficiënt over van fase naar fase: van ontwerp, visualisatie en simulatie naar analyse, engineering en uitvoering. (3:41 min.)

Video: landinrichting
In deze video maakt u kennis met tools voor het vastleggen van de werkelijke situatie en het nieuwe ontwerp. Bovendien ziet u hoe u uw projecten voor gebiedsinrichting ondersteunt met analyse en documentatie. (2:22 min.)

Een project inventariseren

U verzamelt en verwerkt eenvoudig grote hoeveelheden data, zoals:

 • Projecten zijn beter voorspelbaar en risico’s verminderen
 • Verbeterde coördinatie en uitvoering
 • Verbeterde communicatie – ook naar niet technische belanghebbenden
 • As-build documentatie als basis voor onderhoudswerkzaamheden.

Met BIM importeert u gegevens van de BGT, kadastrale kaart, AHN of de ligging van kabels en leidingen. Daarnaast kunt u gegevens aanvullen met scandata en een intelligent 3D-model maken van de werkelijke omgeving van uw project.

Ook kunt u uw landmeetkundige gegevens aanvullen met data uit andere bronnen, zoals geografische informatie (GIS). Denk bijvoorbeeld aan de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT/IMGeo) en de Basisregistratie Topografie (BRT). Maar ook informatie van nutsleveranciers, Google Maps en Bing Maps zijn snel en eenvoudig te verwerken in uw tekeningen en modellen.

Meer draagvlak creëren

Infrastructuurprojecten hebben een sterke invloed op de openbare ruimte. Met de juiste software en applicaties maakt u uw ontwerpintentie (en de impact hiervan) uitstekend inzichtelijk voor uw opdrachtgevers en het grote publiek.

U creëert bijvoorbeeld een realistisch 3D-model, met daarin de gebruikte materialen, wegbreedtes, op- en afritten, groenvoorzieningen en verlichting. Ideaal om te tonen tijdens informatiebijeenkomsten met gemeente, bewoners, milieugroeperingen en nutsbedrijven. Zo ontstaat er meer draagvlak en vergroot u de slagingskans van uw projecten.

Werken met verschillende ontwerpopties

Met het dynamische 3D BIM-model onderzoekt u snel en eenvoudig diverse ontwerpopties. Dat helpt u om de impact van ontwerpbeslissingen al in een vroeg stadium inzichtelijk te maken. Wat is de impact van een extra rijbaan of een wisselbaan? Is een rotonde in de bestaande situatie in te passen? En zijn de afstanden tussen parkeerplaatsen wel voldoende? BIM helpt u op deze manier enorm om uw projecten efficiënter en kostendekkend op te leveren.

Projectprestaties optimaliseren

Met BIM maakt u betere ontwerpbeslissingen en verbetert u de prestatie van uw project. Bovendien kunt u met de informatie in het BIM-model analyses en simulaties uitvoeren die uw project optimaliseren. Denk aan:

 • Het berekenen van de capaciteit van het rioolsysteem
 • Het uitvoeren van dynamische overstromingssimulaties
 • Het simuleren van verkeersdrukte op verschillende tijden
 • Het vaststellen of u rijbanen moet verbreden
 • Het beoordelen of bestaande bruggen, viaducten en andere kunstwerken voldoen aan de gestelde normeringen (zoals vrije doorgang).

Betere coördinatie en documentatie

Bij complexe civiele projecten is de coördinatie tussen de verschillende disciplines vaak een serieuze uitdaging. Hebben alle belanghebbenden wel de meest courante versie? Sluiten de ontwerpen van de verschillende disciplines op elkaar aan? En zijn er knelpunten in de uitvoering of logistieke planning?

Het gebruik van een centraal BIM-model houdt eigenaren, aannemers en onderaannemers op de hoogte. Dankzij deze uitstekende coördinatie en communicatie voorkomt u bovendien faalkosten.

De kracht van intelligentie

De intelligentie van een BIM-model opent de deur naar een nieuw niveau van efficiëntie. Elk bouwdeel van een BIM-ontwerp is voorzien van relevante informatie. U ziet dus direct of uw ontwerp(onderdeel) voldoet aan de specificaties.

Zijn er aanpassingen nodig binnen het 3D-model? Dan voert u die in één en dezelfde handeling direct door in alle gerelateerde tekeningen (inclusief de informatie die de onderdelen bevatten). Zo bespaart u veel tijd en verkleint u de kans op faalkosten.

Schaarse middelen efficiënter inzetten

BIM en de bijbehorende software hebben een grote impact op de inzet van grond, materieel en personeel. De traditionele CAD-workflow (2D) kent beperkingen als het gaat om het kwantificeren van hoeveelheden, het berekenen van kosten en het koppelen van logistiek van materiaal en materieel aan uw projectplanning. Met een op een BIM gebaseerde werkmethode zijn die beperkingen verleden tijd. Sterker nog: u bespaart kosten tijdens alle projectfasen.

Faalkosten verminderen

In de infrastructurele en civiele sector zijn faalkosten in een project gemiddeld 5-10 procent van de totale bouwkosten. Met BIM verlaagt u die percentages drastisch. Dat komt doordat u bouwfouten al in de ontwerp- en planningsfase ontdekt en er direct op in kunt spelen.

Een ander voordeel: u stemt werkzaamheden van verschillende disciplines en logistieke stromen beter op elkaar af. Opdrachtgever, ontwerper, aannemer(s) en andere partners hebben namelijk toegang tot alle actuele projectinformatie, dankzij de op de cloud gebaseerde werkomgeving.

Maatwerk

Projecten zijn er in vele soorten en maten. Daarom is het starten met BIM voor organisaties in de infrastructuur grotendeels maatwerk. Hoe u de intelligentie van een BIM-werkmethodiek ook wilt inzetten: er is altijd een oplossing die past bij uw specifieke eisen. Voor een gericht advies bel ons voor meer informatie. We helpen u graag verder.

Klantverhalen

Techniek College Rotterdam

‘NLCS maakt onderwijs gemakkelijker, leuker en beter’ Concreet en praktisch toepasbaar: dat moet het onderwijs voor mbo-studenten zijn....

Hogeschool Windesheim

Sabine Bodingius over de NLCS bij Hogeschool Windesheim Soms vallen eerstejaars BIM-studenten steil achterover van een goede, geavanceerde...

  Ontwerp en bouw met de geïntegreerde AEC-tools en -workflows

  Ontdek hoe u met de Autodesk AEC-collectie uw meest ambitieuze ideeën tot leven kunt laten komen, efficiënter kunt samenwerken, routinetaken kunt automatiseren en uit meer ontwerpopties dan ooit tevoren kunt kiezen.